Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w...
Weganie nie chcą żyć tylko i wyłącznie na kiełkach, nasionach oraz warzywach. Coraz więcej komercyjnych produktów zastępuje więc kuchenną klasykę – doskonałym przykładem jest zamiennik...
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza,...
Zdaniem dietetyków społeczeństwa na całym świecie powinny spożywać więcej warzyw strączkowych – wyjdzie to na zdrowie nam i planecie Ziemi. Fasola edamame to kolejny pomysł na...
Mleko z komosy ryżowej to stosunkowo rzadko spotykana alternatywa dla roślinnych mlek pozbawionych białka zwierzęcego oraz laktozy. Zdaniem analityków jego popularność będzie jednak...
Karczoch jest warzywem, które zrobiło zawrotną karierę w przemyśle farmaceutycznym. Leki i suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny, ze względu na zawartość cennych...
Firma zero waste powinna dokładać wszystkich starań, by prowadzona przez nią działalność stanowiła jak najmniejsze obciążenie dla środowiska naturalnego. Wiąże się to z wdrożeniem zmian...
Czy tradycyjne wypełniacze, takie jak styropian czy folia bąbelkowa są jeszcze aktualne? A może powinniśmy przesiąść się na bardziej ekologiczne alternatywy, takie jak skropaki z...
Nosisz się z zamiarem budowy farmy fotowoltaicznej? Dowiedz się, jaka lokalizacja będzie najlepsza, jakie wymagania formalne należy spełnić i jakie są dwa główne cele takiego...
Stal nierdzewna jest jednym z najtrwalszych materiałów wynalezionych przez człowieka. Charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję, trwałością oraz wytrzymałością mechaniczną.
Z każdym dniem nasza planeta staje się coraz bardziej zanieczyszczona, a przede wszystkim zalewana coraz większą ilością niepotrzebnych odpadów. Problem ten dotyczy nie tylko zwykłych...
Wbrew pozorom nie wszystkie fermentowane produkty zawierają probiotyki. W miarę jak konsumenci coraz bardziej entuzjastycznie odnoszą się do idei korzystnych dla zdrowia bakterii, producenci...
Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek ten jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej...
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić...
Podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. więcej żywności niż w innych miesiącach – szacują Banki Żywności. Jak zatem zmniejszyć skalę tego problemu i w pełni wykorzystać potencjał...
Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a...
Globalne ocieplenie i widoczne gołym okiem zmiany klimatyczne sprawiły, że zarówno przedsiębiorcy, jak i konsumenci dostrzegli potrzebę dbania o środowisko, także w kontekście wyboru...
Wraz z pierwszymi słonecznymi i ciepłymi dniami pojawiają się nowalijki. Apetyczne pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałaty, szczypiorek i koperek swoimi soczystymi kolorami i zapachem...
Zboże pojawia się w diecie człowieka w różnych formach – zarówno w płatkach śniadaniowych, bochenkach chleba, pierogach, jak i nawet słodkich ciasteczkach.
Kupowanie samochodu to ważne wydarzenie w życiu kierowcy, dlatego sam proces powinien odbyć się bez zbędnych problemów. W tym pomoże dopilnowanie formalności. Dzisiaj podpowiemy, jak...
Ta strona używa plików cookies. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.